Wat is schakelmateriaal eigenlijk?

We gaan het in deze blog kort hebben over schakelmateriaal en enkele veel voorkomende vragen die daarbij vaak naar voren komen. Schakelmateriaal is, om mee te beginnen, in bijna iedere woning te vinden. Het zijn meestal de knoppen waarmee je het licht aan of uit kunt zetten, of kunt dimmen. Daarnaast zijn ze er ook voor bijvoorbeeld de afvalverwerker of een systeem van een afzuiger.

Veel voorkomende vragen

Dit zijn enkele van de meest voorkomende vragen met betrekking tot schakelmateriaal. Lees dus gauw verder!

Kan ik verschillende merken combineren?

Vaak niet. Probeer dus je schakelmateriaal altijd van hetzelfde merk aan te schaffen. Dat de producten dan uit verschillende jaartallen komen maakt vaak juist weer niet uit!

Ik heb nieuwe lampjes en nu doet de dimmer het niet meer!

Dan zijn de nieuwe lampjes hoogstwaarschijnlijk van een ander wattage dan de lampjes die je voorheen had. Zorg dat het wattage van de lampjes past bij het wattage waar de dimmer voor bedoelt is, dan zul je zien dat deze het netjes blijft doen!

Kan ik een dimmer gebruiken bij LED lampen?

Dat is mogelijk, maar dit kan niet met iedere dimmer. Zorg dat de dimmer speciaal gemaakt is voor LED lampen. Dit is een zogeheten dimmer op basis van pulsebreedtemodulatie. Hiermee kunt u uw LED lampen dimmen zoals u dat gewend bent van normale lampen!

Helemaal op de hoogte over schakelmateriaal

Nu weet je alles over schakelmateriaal, wat het is en wat veel voorkomende vragen zijn over dit onderwerp. Het allerbelangrijkste is voor veel mensen toch dat het schakelmateriaal er mooi uitziet. Wat dan mooi is is voor iedereen anders. We raden je daarom ook aan om bij het uitzoeken van schakelmateriaal altijd even in een winkel te gaan kijken voordat je tot aankoop overgaat. Zo weet je zeker dat je ze niet snel zat wordt!